we think out of the bowl.

welke VR bril voor mijn bedrijf

lees verder.

welke VR bril is voor mijn bedrijf geschikt? Een lastige keuze, waar het antwoord geen genoegen gaat doen: het hangt van heel veel factoren af. Budget, doel, langetermijnvisie op VR, type klanten, locatie van het gebruik en ga zo maar door. Maar laten we de voornaamste afwegingen en een aantal scenario’s eens op een rij zetten. Ook hier geldt: de techniek verandert constant en altijd, dus neem vooral contact op voor een actueel advies!

Bij de aankoop van een VR Bril voor je bedrijf, zijn er flink wat extra afwegingen te maken.

  • Volledig stand alone of  dedicated en aan te sluiten op een laptop of pc?
  • Hoge resolutie of basic graphics?
  • Eye tracking om precies te weten waar de gebruiker naar kijkt terwijl hij je VR ervaring beleeft?
  • Sensoren in de bril voor makkelijk op- en afbreken, of externe sensoren voor een betere beleving?
  • 3DoF vs 6DoF bewegingsvrijheid?

3DoF vs 6DoF

De ‘Degrees of Freedom’ van een VR Bril duiden op het aantal assen waarop de bril bewegingen registreert en dus vertaalt naar de Virtuele Wereld van de gebruiker. 3 DoF zijn ‘pitch’, ‘yaw’, en ‘roll’; de bewegingen van je hoofd als je rondkijkt. Dit betekent effectief dat je omhoog, omlaag en opzij kunt kijken en het hoofd kunt kantelen. Je staat of zit stil en kijkt om je heen.

Om ook vooruit, achteruit, zijwaarts, omhoog en omlaag te kunnen bewegen heb je dus 6 Degrees of Freedom nodig. Zet je in de echte wereld drie stappen naar voren en twee opzij, registreert de bril dat en kan in de Virtuele Wereld hetzelfde gebeuren. Dit is de ideale keuze voor VR trainingen in veilige ruimtes of een hoogstaande interactieve VR Experience. Op een kleine beursstand zou dit dan weer niet werken.

oculus rift

soorten VR-Bril.

De Oculus Go blijft de ideale 3Dof VR-bril voor de meeste toepassingen, al wordt die al een tijdje niet meer ondersteund. De Pico G2 biedt echter een goed alternatief en de 6DoF Oculus Quest 2 is een prima stap omhoog. Een uitstekende, gangbare en veelzijdige mobiele bril die qua functionaliteit niet onder doet voor de meeste dedicated brillen.

Voor extra realistische, complexe, grote of gedetailleerde 3d modellen, is een dedicated oplossing verstandig. Hierbij sluit je de VR-bril aan op een laptop of pc. Dit zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van een batterij, meekijken op een extra beeldscherm wordt makkelijker en de bril maakt gebruik van de rekenkracht van de laptop of pc om mooiere beelden te genereren.

carlo de heer

zijstap:

 Voor een dedicated oplossing zoals we die hieronder bespreken is dus een laptop of computer nodig. Op dat moment gaat ook de videokaart meespelen. Daar moet wederom een afweging gemaakt worden tussen het budget en de mate van kwaliteit en complexiteit van de vr training of ervaring. Meestal adviseren wij minimaal de Nvidia GeForce RTX 2070 voor laptops. Pas als elk detail vloeiend zichtbaar moet zijn, neigen we richting de Nvidia GeForce RTX 2080 voor desktop.

mixed reality setup

De gangbare dedicated brillen zijn Oculus Rift S, HTC Vive Pro, Valve Index en HP Reverb G2, waarbij de Rift S en de Reverb G2 makkelijk op te zetten zijn. Beide brillen werken namelijk met ‘inside-out tracking’ die externe sensoren overbodig maakt. Door dit te combineren met een laptop heb je toch een krachtige, mobiele setup.

Voor een stabiele opstelling op vaste locaties zijn externe sensoren een goede optie. Natuurlijk duurt het langer die op te zetten, maar als ze eenmaal staan is de ervaring voor de gebruiker net een stukje beter. De HTC Vive Pro en Valve Index zijn hiervoor de perfecte brillen.

HTC Vive

Één ‘special mention’: de Varjo VR-2. Dit is de eerste VR-bril met de resolutie van het menselijk oog. Meer immersive dan dit wordt het niet. Zoek je dus een exclusieve bril die net dat beetje scherper is, dan is het de Varjo VR-2.

Eigenlijk zijn VR brillen niet te vergelijken. Daarom gaan we hieronder in op drie scenario’s en bekijken we waar je op moet letten bij de aankoop van een VR bril voor je bedrijf.

favicon goldviz

3 scenario's

scenario 1: de VR bril voor op de beurs

Virtual Reality is de showstopper van de beursvloer. En als prospecten in de rij staan om jouw merk virtueel te ervaren, heb je een snelle, soepele en handzame VR-bril nodig. Hiervoor is de Oculus Go de ‘Cheap and Cheerful’ oplossing.

De Go biedt geen ondersteuning voor ruimtelijke VR (je hebt dus 3 Degrees of Freedom) en de controller voelt wat ouderwets. Maar met kwalitatief goede displays en lage instapprijs is het een degelijk optie om je beursstand van drie of vier brillen te voorzien. Overigens maakt dat de bril ook ideaal voor 360 graden video’s en tours [link naar pagina 360 graden video]

Toch behoefte aan een high end ervaring? Misschien verwacht je iets minder bezoekers aan je beursstand, maar wil je ze een onvergetelijke ervaring bezorgen. Dan is de Oculus Quest 2 een goede optie. De Inside Out tracking maakt externe sensoren overbodig, terwijl de bril een moderne en mooie uitstraling heeft. De bril heeft in principe geen externe rekenkracht nodig, al kan hij wel aangesloten worden op een laptop of computer. Dat maakt de bril net wat krachtiger en biedt ook de mogelijkheid om met de gebruiker mee te kijken.

scenario 2: de VR bril om medewerkers te trainen

Voor trainingen is het lerend effect het belangrijkst. De beelden hoeven niet haarscherp te zijn, maar de bewegingen moeten hyperrealistisch voelen. Omdat ook op- en afbouwen bij trainingen wat meer tijd mag kosten, zijn externe sensoren hier een slimme oplossing. Ook is eye tracking een handige technologie. Het laat je zien waar de gebruiker naar kijkt en genereert verbeterpunten voor de VR Training.

Voor dit type gebruik is de HTC Vive Pro of Valve Index (zonder eye tracking) een uitstekende oplossing. De Oculus Rift S of HP Reverb G2 met laptop bieden dan weer een fijne mobiele oplossing. Zowel de HTC Vive Pro Eye, als de HP Reverb G2 ondersteunen eye tracking.

scenario 3: de VR bril voor de ultieme VR ervaring rondom je merk of product.

De wow factor, het mooiste beeld, ieder knopje en iedere tekst is levensecht. Piloten gebruiken de bril om te trainen, net als chirurgen. Met deze VR-bril laat je exclusieve producten levensecht ervaren. Het beeld klopt, het gevoel is perfect en de graphics zijn niet van echt te onderscheiden.

De markt ontwikkelt zich snel, en er komt vast binnen no-time iets beters, maar bij het schrijven van dit artikel kan niemand tippen aan de Varjo VR-2 Pro VR. Niet voor niets gebruikt Kia deze bril om designers van over de hele wereld samen te laten werken en trainen chirurgen ermee voor ingewikkelde operaties.

Door Varjo’s Bionic Display™ is dit de eerste en enige bril met displays waarvan de resolutie gelijk is aan het menselijk oog. Scherper wordt het dus niet. Daarnaast is de ‘hand tracking’ technologie ongekend. Je hebt bij deze bril dus geen controllers nodig. Een instapmodel is het zeker niet, maar voor een onvergetelijke, high-end ervaring is dit de VR-bril voor jouw bedrijf.

aanhalingsteken

de juiste VR bril is essentieel om de VR-ervaring goed binnen je organisatie toe te passen.

Goldviz

interessant? hou het niet voor jezelf en deel het verhaal.

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email

onze muur van inspiratie, kennis, freebies en nieuws die we graag met je delen.

jouw email. krijgt de nieuwsbrief.