jong, ondernemend en creatief; dat is Carlo de Heer, de man achter Goldviz. Sinds 2015 runt hij het high end VR, AR en 3D bedrijf. “Ik ben nog altijd aan het leren. Maar ik kijk ook met een frisse en creatieve blik naar het zakelijk leven.”
In 2013 rondde Carlo de opleiding International Game Architecture and Design (IGAD) in Breda af, waar hij leerde in hoge kwaliteit videogames te ontwikkelen. Een opleiding die Carlo nuchter omschrijft als ‘best pittig’. Van de ruim 150 studenten, haalden slechts enkele tientallen de eindstreep.

als generalist, kan ik het beste uit de specialisten naar boven halen zonder het overzicht te verliezen.
Carlo de Heer, Eigenaar van Goldviz.
Tijdens de opleiding ontwikkelt Carlo zich tot echte allrounder, waardoor hij al snel projecten volledig van begin tot eind voor eigen rekening neemt. “Ik ken ieder aspect van dit werk, maar ben niet gespecialiseerd in één ding. Daar heb ik, waar nodig, een netwerk van specialisten voor. In gamelab, waar we in de opleiding aan echte game projecten werkten, leidde ik vaak het team. Als generalist, kan ik het beste uit de specialisten naar boven halen zonder het overzicht te verliezen.” Die teams wonnen dan ook meerdere Global Game Jam Awards.
Als all-rounder bouwt Carlo al tijdens IGAD een redelijke stroom aan freelance werk op. “Na afloop deed ik wel wat sollicitaties, maar ik kreeg eigenlijk altijd dezelfde reactie: ‘je bent te generalistisch’. Voor de grote studio’s, waar 300 mensen aan een game werken, heb je juist specialisten nodig. Tegelijkertijd, kreeg ik steeds leukere freelance opdrachten. Voor Douwe Egberts, de Postcodeloterij en de Vriendenloterij bijvoorbeeld. En”, vervolgt Carlo, “voor mezelf werken en ondernemen paste ook veel beter bij mij.”

unreal engine.
Dan komt Carlo tot een realisatie: “met een game-engine kun je veel meer dan alleen videogames maken.” Wat hij daarmee bedoelt? “De Unreal Engine gebruik je om spelletjes te ontwikkelen. Je kunt 3D modellen inbrengen, zoals poppetjes, gebouwen en auto’s om die vervolgens te laten bewegen. In principe kun je alles interactief maken. Oorspronkelijk, gebruiken we dat voor games als Mario Kart, FIFA en Fortnite.”
Een architecturale visualisatie inspireert Carlo tot de nieuwe mogelijkheden die de game-engine biedt. “Voor het huis überhaupt gebouwd was, konden potentiële kopers er al doorheen lopen. Dat concept, waarbij je een digitale kopie van je product, project of proces maakt, is eigenlijk overal toepasbaar. Klanten of personeel lopen er virtueel omheen en doorheen, raken het aan en bedienen de knoppen. Je brengt als het ware het moeilijk zichtbare tot leven en kunt er digitaal mee spelen. Zeker in zo’n game engine, breng je alles tot leven en bouw je een onvergetelijke merkervaring.”
eigen studio.
Met dit concept in het achterhoofd, richtte Carlo in 2015 Goldviz op. Direct haalde het jonge bedrijf opdrachten voor Philips Healthcare en Van der Lande binnen. “Dat zijn gewoon hele mooie bedrijven en hele gave projecten om mee te beginnen. ”Ik ben nog altijd ontzettend trots dat ik Goldviz zonder investeerders heb gebracht tot waar het nu is: een volledig onafhankelijke Game Studio.” Inmiddels werkt Goldviz met 8 freelancers en een aantal strategische netwerkpartners. Ook heeft het sinds februari 1 vaste medewerker en het doel ook daarin te groeien.
Vraag Carlo zijn mooiste projecten en een lange pauze volgt. Dat moet eigenlijk wel het project voor Ridder zijn. Zij verzorgen wereldwijd de automatisering van kassenbouw. Goldviz ontwikkelde een virtuele kas waar je al hun producten werkend kunt ervaren. Die gebruiken ze nu voor sales, marketing en trainingen. In 2013 stond het bedrijf voor het eerst op een beurs zonder fysieke producten. Het hele display was digitaal, virtueel en interactief. Dat was wel heel gaaf.”

ondernemerschap.
“Ik ben opgeleid om games te ontwikkelen”, vervolgt Carlo. “En een project maken is voor mij absoluut geen probleem. Terwijl juist dat voor de meeste mensen het moeilijkst is. Maar het ondernemerschap was nieuw voor me. En wat dat betreft leer ik absoluut nog iedere dag.”
Waar dan de grootste uitdaging in zit? “Dat is denk ik toch het draaien van de onderneming en alle zaken die daarbij komen kijken. Denk aan administratie, marketing en sales. Ook focussen op een doelgroep is lastig. In Virtual Reality is zoveel mogelijk, dat je het liefst iedereen wilt helpen.”
“Developers staan bekend als nerderig. En al ben ik voor mijn branche relatief sociaal, ik blijf introvert. Zeker in het begin had ik echt moeite met netwerken, presenteren en klanten vinden.” Maar ook hier ziet Carlo mogelijkheid tot groei. Hij gaat bij een ondernemers-ontbijtclub, waar hij zichzelf iedere week moet presenteren en verfijnt zijn ondernemerschap.
“Uiteindelijk leer je aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf te werken. Inmiddels weet ik genoeg van ondernemerschap, maar moet er wel meer aan gaan doen. In je eigen onderneming vind je alles belangrijk, maar daardoor verlies je soms de focus. Daarmee omgaan is momenteel mijn grote uitdaging.”


we zijn jong,klein, flexibel en werken voor grote namen; zo maken we grote projecten in korte tijd mogelijk.
Carlo de Heer, Eigenaar van Goldviz.
nieuwe kansen.
Door zijn ondernemerschap verder te ontwikkelen, wil Carlo zijn bedrijf doen groeien. “We zijn jong, klein en flexibel. Die kracht wil ik blijven behouden. Maar ik wil wel meer eigen producten ontwikkelen. Een minigame voor marketing bijvoorbeeld, die makkelijk te re-branden is. Zo worden nieuwe technologieën toegankelijker en betaalbaarder.”
Goldviz moet, zo ambieert Carlo, de toonaangevende partij in Nederland worden op het gebied van Virtual Reality Trainingen. “Ik wil meer grote projecten voor grote bedrijven gaan uitvoeren. In Nederland, maar zeker ook daarbuiten.”
“Ikzelf hoop daarbij mijn jonge mindset zo lang mogelijk vast te houden. Maar er komt een moment dat de techniek voor mij te nieuw wordt. Dan is het aan de ondernemer in mij om mensen om me heen te verzamelen die de kennis en expertise wel in huis hebben. Zo blijft Goldviz jong van geest en blijven we vooruit kijken, hongerig naar nieuwe kansen en mogelijkheden.”
Wil je Carlo de Heer blijven volgen? Voeg hem dan toe op LinkedIn.
