verslavingsbehandelingen, traumabehandeling, virtuele fysiotherapie; Virtual Reality kent veel toepassingen in de zorg. En dagelijks komen er door innovatie en onderzoek nieuwe methoden bij. VR in de zorg helpt het contact tussen families onderhouden, bezorgt ouderen een dagje uit en kan zelfs de familie van dementerenden laten ervaren wat hun geliefden doormaken.
Virtual Reality plaatst de gebruiker in een virtuele wereld. Een digitale werkelijkheid die er als een cartoon of juist hyperrealistisch uit kan zien. Die virtuele werkelijkheid bestaat uit digitale 3D modellen die met animatie tot leven komen, maar kan ook voortkomen uit een 360 graden foto of film.
Niet helemaal scherp wat Virtual Reality precies is? Lees dan onze blogpost ‘Wat is Virtual Reality?’.
angsten confronteren.
Die Virtual Reality wordt in de zorg dan ook steeds meer benut. Zo gebruikt het Universitair Medisch Centrum in Groningen de techniek om patiënten met psychische problemen te behandelen. Bijvoorbeeld “om mensen te helpen die gespannen, bang, agressief of achterdochtig zijn. Hoogtevrees verdwijnt door steeds verder omhoog te lopen in een virtueel flatgebouw.”
Door patiënten in een virtuele wereld te laten oefenen, kunnen zorgprofessionals psychische problemen en verslavingen aanpakken. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen die angstig worden in een drukke omgeving. VR maakt het niet alleen mogelijk om in een veilige setting angstige scenario’s te ervaren, de behandelaar heeft de complete controle over de drukte in de virtuele wereld. Zo begint de gebruiker in een rustige winkelstraat en pas als hij zich daar op zijn gemak voelt, wordt het langzaam drukker.
aandoeningen ervaren.
Dementie is ook voor de directe omgeving, mantelzorgers en zorgpersoneel frustrerend en lastig om mee om te gaan. Ervaren wat een dementerende meemaakt verhoogt het begrip en kan deze stress dragelijker maken. Daarom ontwikkelde Into D’mentia in samenwerking met het Trimbos Instituut de ‘dementiebril’. Een interactieve VR experience die de gebruiker in de huid van iemand met dementie laat kruipen.
Ook voor langdurig zieken, kan VR een waardevolle bijdrage leveren. Zeker voor kinderen is een lang ziekbed behoorlijk saai en eenzaam. Door een VR bril met een mobiele camera te combineren, kan een kind virtueel in het klaslokaal, op het schoolplein of bij vriendjes en vriendinnetjes thuis op visite. Zo voelt ziek thuis zitten toch iets minder eenzaam.
Meer inspiratie nodig? Er zijn nog tal van toepassingen van VR in de zorg:
operaties trainen en artsen opleiden.
Een chirurg die een nieuwe techniek leert, doet dat liever niet op een echte patiënt. Hetzelfde geldt voor lastige behandelingen of bijzonder riskante procedures. Fouten kunnen tenslotte catastrofale gevolgen hebben. Daarom is Virtual Reality de ideale tool om dit te trainen.
Ook maakten we voor het UMC Utrecht een interactieve anatomie trainer. Studenten konden daarin laag voor laag het menselijk lichaam ontleden. Niet alleen werkt deze methode motiverend – wie wil er nou niet studeren in VR – de retentie neemt in deze hands-on methode gigantisch toe.

een goede training laat de gebruiker volledig opgaan in het scenario.

afleiding tijdens een behandeling.
Naar schatting durven zo’n 500.000 Nederlanders niet naar de tandarts. Een VR bril kan een angstig persoon tijdens de behandeling afleiden, waardoor een tandartsbezoek dragelijk wordt. Hetzelfde principe geldt bijvoorbeeld voor mensen met een angst voor naalden.
gamification van fysiotherapie.
Laten we eerlijk zijn: de oefeningen die we van de fysiotherapeut meekrijgen zijn vaak niet de spannendste. VR plaatst de cliënt in een speelse omgeving die bij zijn of haar eigen interesse past en maakt van de oefeningen een spel: gamification. Zo worden relatief saaie oefeningen toch leuk en makkelijk om te doen.
ontspanning.
Ouderen die minder mobiel zijn, zitten vaak aan huis gekluisterd. Een dagje strand, of een wandeling in het park zit er helaas niet meer in. De virtuele werelden van VR brengen het strand, park of attractie echter naar de gebruiker toe. Zo kunnen ze toch zo nu en dan een virtueel dagje uit. En laten we eerlijk zijn: als we dan toch een virtueel strand bezoeken, waarom dan niet direct naar de Bahama’s ;)

VR Training is de beste praktijk van leren door te doen, zonder veiligheids- en operationele risico’s. Met een virtual reality training maak je elke training interactiever en daardoor leuker. In VR leidt je medewerkers in nieuwe dimensies op.



het resultaat is een onvergetelijke en meeslepende ervaring.
Goldviz