we think out of the bowl.

wat is virtual reality?

lees verder.

nu virtual reality zich daadwerkelijk in marketing, sales, gaming en trainingen heeft gevestigd, gaan steeds meer bedrijven en organisaties op zoek naar de mogelijkheden. maar voor we specifieke content als 360 graden video’s, vr trainingen of serious games behandelen, bekijken we de simpele vraag: wat is virtual reality?

Virtual Reality dompelt je onder in een virtuele wereld, ideaal voor marketing, sales, trainingen en gaming. Nu de technologie voor bedrijven en consumenten steeds toegankelijker wordt, biedt VR almaar meer kansen die ieder bedrijf bijna móet benutten.

bedrijfsprocessen optimaliseren

Een digitale werkelijkheid, driedimensionaal (na)gemaakt of gescand, als een cartoon of hyperrealistisch; daar plaatst Virtual Reality je in. Die virtuele werkelijkheid bestaat uit digitale 3D modellen die met animatie tot leven komen, maar kan ook voortkomen uit een 360 graden foto of film.
Al lijkt het alsof die technologie splinternieuw is, het heeft zich al decennia ingebed in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de vliegsimulatoren waar piloten in trainen. Maar ook films en games kunnen zich in een digitale wereld afspelen. Het is de Virtual Reality bril die de gebruiker daadwerkelijk in de virtuele wereld plaatst en het gevoel geeft er middenin te staan.

aanhalingsteken

we doen ons best, maar eigenlijk is het onmogelijk een virtual reality ervaring te beschrijven. vraag goldviz daarom naar een vrijblijvende demo en beleef het zelf.

Goldviz

de techniek achter vr

Voor een Virtual Reality (VR) ervaring zet de gebruiker een VR bril op. Hierdoor komt een beeldscherm dicht op de ogen, een zogenoemde Head Mounted Display. Elke beweging die het hoofd maakt, registreert de bewegingssensor. Die projecteert de beweging terug op de gebruiker. Kijk je dus omhoog, gaat je beeld omhoog; en schudt je ‘nee’, zal je digitale karakter dezelfde beweging maken.
Ieder oog krijgt door een VR bril een eigen beeldscherm en beeld voorgeschoteld. Door dit goed op elkaar af te stemmen, creëert het bijna levensechte diepte en driedimensionaliteit. Een goed ontwikkelde virtuele wereld doet de gebruiker er dan ook volledig in opgaan. Er treedt een zogenoemde suspension of disbelief op.

Koppel je hand held controllers aan de bril, komen ook de handen van de speler levensecht in de virtuele wereld terecht. Zo pak je intuïtief spullen op, bedient de knoppen van een machine of bestuurt een voertuig.
Deze vrijheid maakt het voor de regisseur of ontwikkelaar van de interactieve VR experience uitdagender de gebruiker te leiden. Die kan ten slotte gaan, staan en kijken waar hij of zij wil. Gebeurt er in één hoek van het beeld iets, kan het zomaar zijn dat de gebruiker 180 graden de andere kant op kijkt. Met licht, geluid of andere hints, leiden we de gebruiker dan naar het verhaal. Dit soort uitdagingen vinden we bij Goldviz fantastisch.

virtual reality content

wat kun je met vr?

Nu zijn videogames en storytelling een logische eerste stap voor VR. Maar ook de zakelijke markt experimenteert er volop mee. All Nippon Airways bijvoorbeeld. Het bedrijf toonde haar vliegtuig interieur met een VR-experience aan potentiële klanten.
Of OREO, dat een 360 graden video maakte rondom de productie van het koekje. Hyperrealistisch? Nee. Maar de cartoon geeft een eersteklas beleving rondom het merk.
Zelf maakten we voor Philips Healthcare een interactieve visualisatie van vijf verschillende operatiekamers. In plaats van het dure materiaal de wereld over naar beurzen te verschepen, gaan de Oculus Rift en Laptop nu mee in de handbagage.

En dan is er trainen in Virtual Reality. Telkens blijkt het dé methode om studenten en personeel veilig, goedkoop en efficiënt op te leiden. Benieuwd naar de mogelijkheden rondom VR-trainingen? Check onze pagina.

vr training

hoe maak je vr?

Voor een interactieve Virtual Reality Experience maakt Goldviz gebruik van de Unreal Engine. Oorspronkelijk dient die ertoe om spelletjes als Fortnite en Bioshock te ontwikkelen. Door 3D modellen als poppetjes, gebouwen en auto’s in te brengen en te laten bewegen, is in principe alles interactief te maken.
In de engine maken we een digitale kopie van ieder product, project of proces. Klanten of personeel lopen er virtueel omheen en doorheen, raken het aan en bedienen de knoppen. Niet alleen komt alles tot leven en kunnen gebruikers ermee spelen, de digitale kopie vormt de basis voor bijvoorbeeld VR trainingen, een interactieve VR experience of virtuele productdemonstratie.

toekomst van vr

De technologie achter VR wordt almaar toegankelijker. Enerzijds maakt dit dat bedrijven meer VR-producten gaan uitgeven. Daarnaast zal een groter deel van het publiek thuis de beschikking hebben over een VR-bril. Je verhaal niet in VR vertellen, wordt een gemiste kans. Je bereikt een grote doelgroep met een onvergetelijke ervaring rondom jouw merk.

virtual reality

De technologie achter VR wordt almaar toegankelijker. Enerzijds maakt dit dat bedrijven meer VR-producten gaan uitgeven. Daarnaast zal een groter deel van het publiek thuis de beschikking hebben over een VR-bril. Je verhaal niet in VR vertellen, wordt een gemiste kans. Je bereikt een grote doelgroep met een onvergetelijke ervaring rondom jouw merk.

interessant? hou het niet voor jezelf en deel het verhaal.

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email

jouw email. krijgt de nieuwsbrief.