we think out of the bowl.

virtual, augmented en mixed reality; wat is het verschil?

lees verder.

in de basis laten ze allemaal iets digitaal zien dat er in werkelijkheid niet is, maar virtual reality (vr), augmented reality (ar) en mixed reality (mr) hebben stuk voor stuk unieke eigenschappen en toepassingen. De één dompelt je onder in een virtuele wereld, terwijl een ander pokémon projecteert over de echte. vr, ar en mr bieden unieke kansen in marketing, sales en trainingen. maar voor we die optimaal kunnen benutten moet wel duidelijk zijn: wat is het verschil?

Virtual Reality plaatst je klanten, medewerkers en studenten met behulp van een VR bril in een virtuele wereld en sluit de echte wereld buiten. Augmented Reality laat digitale informatie over de echte wereld zien, bijvoorbeeld met een bril of smartphone. Mixed Reality borduurt hierop voort. Het plaatst virtuele elementen in de echte wereld, verankerd ze en maakt ze bruikbaar. Voor de drager van de Mixed Reality headset maken de elementen dus onderdeel uit van de echte wereld.

virtual reality

Virtual Reality plaatst je midden in een virtuele wereld en sluit de realiteit buiten. Met een VR bril als de HTC Vive, Oculus Rift of zelfs een Google Cardboard kun je in die virtuele wereld rondlopen- en kijken, dingen oppakken en knoppen indrukken. Geef je klanten, medewerkers en studenten een onvergetelijke ervaring: leidt potentiële klanten bijvoorbeeld rond door je fabriek, leer medewerkers de processen van je bedrijf kennen, of laat kopers hun nieuwbouwwoning virtueel bezoeken.

Goldviz’ favoriete VR voorbeelden:

Wil je meer weten over Virtual Reality? Check onze pagina ‘Wat is Virtual Reality’!

vr training

ar

Digitale informatie door een bril of met de camera van je smartphone of tablet laten zien over de echte wereld; dat is Augmented Reality. Het herkent foto’s, locaties of objecten en voegt daar informatie aan toe. Wat daarmee kan? Denk aan een navigatiesysteem in je bril dat de route voor je ogen aangeeft, een monteur die het motorblok van een auto bekijkt en direct ziet waar het probleem zit en wat eraan te doen, of een neurochirurg die tijdens een operatie het weefsel van een tumor ziet oplichten.

AR voorbeelden:

Meer weten over Augmented Reality, zoals het verschil tussen Markerless en Marker Based AR? Check dan onze pagina ‘Augmented Reality’.

product augmented reality

mr

Mixed Reality is een combineert de mogelijkheden van AR en VR met de echte wereld. In Mixed Reality worden:
3D projecties in de echte wereld verankerd en hebben veranderingen in de echte wereld effect op de digitale projectie,
Elementen uit de echte wereld in een Virtual Reality ervaring geplaatst,
Augmented Reality elementen gebruikt in de virtuele wereld.
Je kunt de virtuele elementen dus manipuleren, bijvoorbeeld met hand-held controllers, telefoon, tablet of bril. De echte en virtuele objecten combineren als het ware tot één gemengde realiteit. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar gaat in de toekomst een groot deel van de markt innemen.

Een voorbeeld zegt meer dan duizend woorden:

augmented reality en mixed reality

xr

Weet je niet of je AR of VR bedoelt? Met de term Cross Reality (XR) zit je altijd goed. Dit overkoepelende begrip slaat op iedere combinatie tussen de echte- en virtuele wereld, of die nu met een VR-bril, smartphone of welke technologie dan ook tot stand komt. Verwarrend? Zie XR als het containerbegrip dat alles behelst.

interessant? hou het niet voor jezelf en deel het verhaal.

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email

jouw email. krijgt de nieuwsbrief.